Parking

   25-05-2019 -       UMESHCHANDRA YADAV -       no comment.

Share this Article

1. How is the application for allotment of parking space/stilt to be made?

Ans: A member, who desires to have a stilt or a parking space, has to make an application to the Secretary of the Society giving necessary details. The procedure for disposal of applications for permission under the Bye-laws of the Society, as laid down under the Bye-law No. 65, has to be followed by the Secretary and the Committee of the Society.

2. What is the provision regarding parking of other vehicles by the members other than motor vehicles?

Ans: Every member, who has a scooter, a motor cycle, or an auto rickshaw has to obtain prior permission of the Committee for the purpose of parking his vehicle in the compound of the society and pay the charges fixed by the General Body of the Society at its meeting.

3. How is the allotment of parking space/stilt made?

Ans: The allotment of Parking Space/Stilts is made by the Committee on the basis of “First Come First Serve”, in case of the available parking spaces. However in case of Parking Space/Stilts allotted by the Society, the member shall have no right to sell or transfer the said allotted parking space/stilts, to anybody.

4. Can a society charge for visitor parking?

Ans: The society can take decision by moving resolution in the general body meeting and by considering number of visitors, facilities etc., for e.g. In the premises society people are coming continuously for professional work therefore it would be proper to take decision by the society not to levy such charges. However in this regards the housing society can take decision according to circumstances but by considering the convenience of the members and the general body meeting’s approval will be necessary for this A complaint in this regard can be filed in the co-operative court.

5. How are the parking spaces/stilts marked?

Ans: Any stilts which have been built or any open space in the society’s compound is available for parking of cars, the society has to number the stilts or the open space in such a way that no inconvenience would be caused to any of the members of the Society. The Committee has to further ensure that the space is used by the members for the purpose for which it is allotted to them.

6. What is a provision for parking the vehicles of visitors/outsiders visiting housing society?

Ans: As per development rules, 10 per cent place should have to be reserved for visitors/outsiders vehicles visiting housing society.

7. Who is eligible for the allotment of parking spaces/stilts?

Ans: A member, who has a motor vehicle, will only be held as eligible to have stilts or a parking space. A member normally will not be eligible for being allotted more than one stilt or a parking space for parking the car owned by him or allotted to him by his employer, or the firm of which he is the partner of the company of which he is the director.

8. What is a Parking Space ?

Ans: The term Parking Space is defined under Bye-law No. 3(x) of the Model Bye-laws of the Society. A “Parking Space” means any open space which is located within the premises of the society and is earmarked by the Society for the parking of vehicles and it also includes a stilt.

9. How are the parking spaces/stilts dealt with, which remain unallotted?

Ans: In case any stilts or parking spaces remain unallotted for want of applicants for allotment, a second or third stilt or parking space may be allotted to the same member who has earlier been allotted the stilt or the parking space. Such allotment of a 2nd or 3rd stilt/parking space can be made on year to year basis, provided the same is not required by another member, who is not allotted even a single stilt/parking space.

10. How is the payment of charges for parking of vehicles determined?

Ans: Every member, who has been allotted the stilt or the parking space is required to pay the parking charges at such rate as is decided by the General Body of the Society at its meeting, irrespective of the fact whether he actually parks his motor vehicle or not. Where a member is allotted more than one stilt/parking space, he has to pay parking charges in respect of every such stilt or parking space, as decided in the General Body Meeting.

11. Is there any restriction on utilization of parking spaces/stilts?

Ans: A member is not entitled to utilise more parking spaces/stilts than what is allotted to him by the Committee, Builder.


Share this Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *